AKTUALITÁSOK


Oktató


Időpont
2017. június 21. szerda 17:45-19:15


UTOLSÓ HELYEK!

Oktató

Répássy Erika, Csutoros Gergely


Időpont
2017. július 2. vasárnap


Oktató

Magyar Iyengar Jóga Szövetség


Időpont
2017. július 9. 18:00


"Early bird" jelentkezés JÚNIUS 30-ig!

Oktató

MANOUSO MANOS (USA)


Időpont
2017. augusztus 18-20.


Oktató

Végzős oktatóképzősök


Időpont
Hétfő, szerda, csütörtök, péntek, szombat, vasárnap!


Részletek az oldalon!

Oktató

Répássy Erika, Richter Katalin, Drimál István, Tolner Mária, Tóth Tihamér


Időpont
2017. március 1-től szerda délutánonként 15:00-17:00


Ilyen még nem volt:) Jelentkezés: július 15-ig!

Időpont
2017. október 26-29.

Immunerősítő, regeneráló IYENGAR jóga sugár- és kemoterápiás esetekreImmunerősítő, regeneráló IYENGAR jóga sugár- és kemoterápiás esetekre

A daganatos betegek jógaterápiájának alapelvei:

 

Hosszú tanulás, tervezés előzte meg ennek a speciális programnak az elindítását. Az IYENGAR jóga területén „terápiás” foglalkozásokat csak az vezethet, akinek Senior oklevele van (minimum 10-20 év gyakorlás) és évek óta tanulmányozza a test-elme-légzés kapcsolatát. Idén nekilendülünk és reméljük, megnyugvást, regenerálódást találnak azok, akiknek erre a legjobban szükségük van.

A jóga nem gyógyítja meg a daganatos betegségeket, de a módosított ászanák (jóga pózok) és a pránájáma (légzésirányítás) enyhíti a fájdalmat, könnyíti a kezelést és javítja az életminőséget. Ha nem volt életed része a jóga, az orvosi kezelés befejezéséig érdemes várni a jóga gyakorlás megkezdésével, de a kezelések alatti csendes gyakorlás enyhülést, stabilitást eredményezhet korábbi jógás tapasztalat híján is.

Alapvető szempont, hogy a vállgödör és a lágyék nyitva legyen, mert itt található a legtöbb nyirokmirigy. E mirigyek távolítják el a testből a káros anyagokat. Ha az ászanák végrehajtása során helyet teremtesz ezeken a területeken, segíted a nyirokmirigyek működését. Az elv az, hogy ezeken a területeken a keringésnek szivárognia kell, nem buzognia. Ha a nyirokrendszert támadta meg a betegség, akkor azzal kell dolgozni, ami megmaradt a nyirokból, illetve az említett területek nyitása, kiterjesztése segít a nem kívánt nedvek lecsapolásában.

E terápiás gyakorlás három fokozaton keresztül megy végbe:

·         Az első fokozatban teljesen passzív, csöndes pózokban vagy (kezelések alatti gyakorlás)

·         A második fokozatban egy passzív szekvencián belül módosított aktív pózokat is végzel (kezelések befejeztével, lassan, fokozatosan)

·         A harmadik fokozatban az általános gyakorlási mód szerint az aktív pózok felől haladsz a passzívak felé. A gyakorló egészségi állapotától és gyakorlottságától függően mindegyik fokozaton belül megkülönböztetjük a testhelyzetek enyhe, közepes és haladó változatát. Így még egy passzív pózt is némileg dinamikussá lehet tenni (kb. 3-4 hónappal a kezelések befejeztével)

 

Első fokozat- rákos betegség aktív jelenléte esetén, illetve ha a betegséget nem sikerült teljesen megszűntetni. Az utókezelések káros mellékhatásaitól való megszabadulás érdekében. Legalább egy évig kell gyakorolni az első fokozat ászana sorozatát a rákmentes állapottól és az utolsó kezeléstől kezdve. Cél: A test energiájának teljes helyreállítása, valamint a normális fehérvérsejt-szám visszaszerzése.

Gyakorlatok: A daganatos megbetegedés és a kezelés túlhevíti a testet, ami hegszövetet, érzéketlenséget és fájdalmat okoz. A gyakorlatok célja, hogy „hűtsék” a testet, ami a betegséggel és a kezeléssel szembeni neurológiai tűrőképesség kialakítását jelenti. Az elülső testfelszín fokozatos nyitása, az idegek, szövetek és az immunrendszer megpihentetése passzív testhelyzetekben hűti a testet. Fekvő és támogatott fordított testhelyzeteket kell fölvenni, mindenféle testi és idegrendszeri feszültséget kerülve.

 

Második fokozat- egyéni, hogy mikor léphet tovább a gyakorló az aktívabb ászanák végzése felé. Jó jel, ha nem fárad ki a passzív pózok végzése közben, nem remegnek a tagjai, nyugodtnak és energiával föltöltöttnek érzi magát a regeneráló gyakorlás után.A cél az, hogy fokozatosan és szándékoltan a test egészséges része felől dolgozik, hogy elhódítsa a beteg részektől a teret. Nagyon fontos a homorú hát tartás megtanulása, hogy friss vérrel táplálja a belső szerveket.

 

Harmadik fokozat- a teljesen gyógyult illető végezheti, cél az önálló, napi szintű gyakorlás megalapozása. Javasolt a gyakorló ismereteitől függően minimum kezdő szintű órákra való visszatérés, illetve a saját szintjének megfelelő gyakorlatok elsajátítása. Hetente legalább egyszer gyakorolni kellene a hűsítő gyakorlást is, hogy fennmaradjon a nyirokrendszer egészsége.

 

(Összeállította: Drimál István, Répássy Erika, forrás: Lois Steinberg: Iyengar Yoga Cancer Book)

 

Időpont: szerda délután 15:00-17:00 között az Amrita Jógaközpontban

Csak előzetes regisztráció alapján!

 

Bejelentkezés: emailben az eset rövid leírásával, elérhetőségek megjelölésével

info@amritajoga.hu

 

Ár: 3000 Ft/alkalom, illetve bérlet (13.500 Ft/5 alkalom, 25.000 Ft/10 alkalom)

 

Oktatók, asszisztensek:

·         Kevin Gardiner-supervisor, Senior 1 okleveles IYENGAR jóga oktató (terápiás képzést végzett oktató)

·         Répássy Erika–supervisor, Senior 1 okleveles IYENGAR jóga oktató (terápiás képzést végzett oktató)

·         Richter Katalin–Junior 2 okleveles IYENGAR jóga oktató (terápiás képzést végzett oktató)

·         Drimál István–Junior 1 okleveles IYENGAR jóga oktató

·         Tolner Mária–Introductory 2 okleveles IYENGAR jóga oktató

·         Tóth Tihamér-Introductory 2 okleveles IYENGAR jóga oktató
KORÁBBI HÍREK, INFORMÁCIÓK

ÜNNEPLÜNK! 9 éves az Amrita Jógaközpont:) FOTÓK!

Időpont: 2017. MÁJUS 1.   Oktató: Az Amrita Jógaközpont apraja-nagyja

KEDVENCEINK: pózokban, sztorikban, jógában.


Erika BLOG

Időpont: bármikor :)  Oktató: Répássy Erika