H-1110 Budapest
Bartók Béla út 34. I./3.

Általános információ:
+36 30 596 0093
(H-P 9–13 óráig)
Répássy Erika:
+36 20 555 4167
(H-P 14–17 óráig)

„A jóga olyan, mint a zene,
a test ritmusa, az elme dallama, a lélek harmóniája
alkotja meg az élet szimfóniáját.”

B.K.S.Iyengar

AKTUALITÁSOK

Amrita LABORatórium: a gyakorlás és tanítás művészete+JÓGATERÁPIA

SZOMBAT de. haladó gyakorlás, du. tanítási gyakorlat, vasárnap jógaterápia: csípő, lágyék II. (csípőprotézis műtét előtt/után, lágyéksérv)

Időpont

MÁRCIUS 9-10, ápr. 13-14, jún. 29-30, aug. 31-szept. 1, szept. 21-22, nov. 9-10, dec. 7-8.

IYENGAR jógaműhely Istvánnal - Kiterjesztés és fasciák

István műhelyei általában tele vannak, érdemes időben jelentkezni:)

Időpont

Március 24. vasárnap 10:00-13:00

GABRIELLA Giubilaro (I) először Magyarországon!

Korai ár: március 31-ig!

Oktató

GABRIELLA GIUBILARO (I)

Időpont

2024. június 8-9.

A pránájáma varázslatos világa - a légzéstől a meditációig

5 kedd reggel 7:00-8:15 élőben vagy online.

Oktató

Időpont

Április 16-május 14.

Hétköznapi JÓGATERÁPIA - avagy hogyan segíts magadon

Május 4: IYENGAR jóga az idegrendszer kiegyensúlyozottságáért

Oktató

Időpont

2024. május 4. szombat 10:00-12:15

Tavaszi IYENGAR jógatábor a mesés Balaton-felvidéken

1 (férfi) hely maradt. Tiéd lesz?

Oktató

Időpont

2024. május 10-12.

PODCAST a jógáról és az életről

Február: a jóga és az IDEGRENDSZER. FB élő, de visszanézheted itt vagy a Youtube csatornánkon is:)

Időpont

2024. február 25. vasárnap 19:45

Őszi IYENGAR jógatábor Somogyvámoson

4 nap jóga, öröm, közösség:)

Időpont

2024. szeptember 5-8.

Seeing & Understanding from the Base - part 5: The Energetic Embodiment 2

For strong intermediate/advanced practitioners and certified Iyengar yoga teachers.

Oktató

STEPHANIE QUIRK (NZ)

Időpont

2024. október 19-22.

IYENGAR-jóga oktatóképzés 2023. (1+2-es szint)

Csatlakozási lehetőség mentorprogramunkhoz-keresd Erikát a részletekkel!

Időpont

2021-tól VÁLTOZÁSOK!

Magánórák

Személyre szabva, otthon, személyesen vagy online

Guru Purnima

2018-07-28, Dr. Drimál István, Prashant Iyengar nyomán | Rovat: Fordítások, írások

Guru Purnima
A tavalyi guru purnimán ezeket mondotta Prasant (az én megértésem szerint)
 

Prasant 2017. 07. 09.

 

A guru nem egy személy, hanem egy elv. Ennek megértéséhez azonban túl kell tekinteni a testi jelenléten. Ennek első lépése az, ha felmenőinkre gondolunk.


Szokásokat örököltünk a megelőző nemzedékektől, a bennünk élő szokások, habitusok olyan emlékek, amelyeken keresztül leszállhatunk a múlt mélyére, hogy a nemzedékeket létrafokokként tapasztaljuk. A létrafokok egymásutánisága hozza létre a hagyomány folytonosságát. A hagyomány, vagyis a megelőző generációk, felmenőink az első és szüleinkben közvetlen tanítóink.

A nemzedékek bennünk lévő szinte fizikai jelenléte azonban túlmutat e konkrétságon a reinkarnációra. Apámnak számos guruja volt előző életeiben csakúgy, mint az ő mesterének, Krisnamacsarjának is, valamint az ő mesterének. Ez a tanítók láncolata, a tanítás átadási vonala a guru parampará. Valójában nem tudjuk azonosítani korábbi mestereinket, ami nagyon hasonló ahhoz, ahogy nem tudjuk azonosítani felmenőinket, csak azt tudjuk, hogy hálával tartozunk a guruk láncolatának, a múltba vezető létra fokainak. Ahogy leszállunk a létrafokokon a múltba, visszatérhetünk a legelső megtestesülés elé is, aki nem más, mint Ísvara, a megkülönböztetett purusa. A legfőbb Isten a legelső guru, aki a hagyomány láncolatának legelején, a legelső létrafokon áll. A guru purnima alkalmakor tehát nem egy személyt ünneplünk, nem apám előtt rójuk le tiszteletünket, hanem egy elv, mégpedig a legfőbb elv, Isten előtt.

Guru Ísvara, az Isten mint tanítómester nem egy konkrét ember, hanem mindannyiunkban élő alapelv. Ísvarától származik minden tudás, ő az a valaki, aki tudásra tanít mindannyiunkat belülről. Ez a tanítás a tudatként, illetve annak számos rétegeként jelenik meg. A legelső és a homály eloszlatásának tekintetében legfontosabb tudati réteg a vidnyánamaja kosa, amely az ész burka az önvaló körül.

Ha a tudatról beszélünk, a legfőbb kérdés, amelyet föl kell tennünk, hogy ki vagyok én? Az álomtalan alvásban inkább én vagyok, mint tudatom rétegeiben, mert semmilyen korlátozás nem akadályozza a tiszta, elvont énség megnyilvánulását. Mit jelent az „én” személyes névmás? Információt avval kapcsolatban, ki is vagyok valójában. Az én az informátor, aki belülről informál. Mivel ez egy szójáték, így fordíthatjuk le: az én az a tudást adó lény bennem, aki áthatja egész lényem. [Prasant nem az ahankáráról beszél, arról az öntudatról, amely az egyéni tudat, az egyéni létforma alakjára hozza az önvalót, hanem az önvaló eredendő vagyokságáról, az aszmitáról.] Valójában nincs is olyan tudás, amely ne az énből származna. A kívülről származó tudás is az énből ered, mivel minden létezés eredete Ísvara, vagyis a bennem élő önvaló és a bármely létező közös forrása Isten. A tudás annak fölismerése, hogy nem csak a benső, szubjektív, hanem a külső, objektív világ is Isten. Ez a tudás az önvaló megragadása: adhjátma grihanam, a szellemi tudás, spiritualitás. Tehát az a tudás, amelyről beszélek, az önvalóból és a külvilágból származó tudás nem más, mint Isten.

Erről a tudásról a vidnyánamaja kosa, azaz az ész informál, mert a tudatnak ez a rétege, ez az emberi képesség nyúlhat bele a purusa magvába és a külvilágba is, és fölismeri, hogy „az vagy tenmagad”, vagyis a külvilágról szerzett tudás egy a belülről származó tudással. A tudást olyan laboratóriumként is felfoghatjuk, amelyben megvizsgáljuk, melyik tudás szól valóban az „én vagyok” tudásáról. Amiről tudhatok, valójában nem lehetek én, mert mindig csak a tudás tárgya.

A tudás horizontja lehet szűk vagy tágas. Ezen a horizonton jelenik meg a guru külső informátorként, hogy megmutassa, hol a helyem a horizonton belül. A legjobb mestereket keressük, mert azt hisszük, ők képesek megtanítani bennünket valamire. Mire is? Hiszen a legfőbb föladat önmagam fölismerése a horizonton belül, azaz önreflexióra törekszem a tudás legfőbb formájaként. Vagyis csak én magam lehetek saját magam legjobb mestere, hisz ki más tükrözhetne engem vissza a legélesebb körvonalakkal, ha nem én magam? Szubjektíve bennem tükröződik vissza az objektív világ. A tükör, aki visszatükrözi képmásomat, bennem van. A guru feladata, hogy átadja és igazolja azt a hagyományt, amelyen keresztül a tudást megszerzed. Légy nyitott a tudásra, mert az bármikor, bárhonnan elérkezhet hozzád.

Korábbi írások

Blog: Férfiak és a jóga.

Időpont: bármikor 

Kétségeid vannak? Válaszolunk:)

4 dolog, amit az online óráinkról feltétlenül tudnod kell,

avagy tévhitek a zoom órákkal kapcsolatban:)))

Új fordítás! B.K.S. Iyengar: a fény jógája

Időpont: bármikor olvasható:) 

Drimál István fordításában

Erika BLOG

Időpont: bármikor :)  Oktató: Répássy Erika