H-1110 Budapest
Bartók Béla út 34. I./3.

Recepció: +36-1-786-7765
(H-Cs 17–21 óráig)
Répássy Erika:
+36-20-555-4167

Kövess minket a Facebookon!

„A jóga olyan, mint a zene,
a test ritmusa, az elme dallama, a lélek harmóniája
alkotja meg az élet szimfóniáját.”

B.K.S.Iyengar

AKTUALITÁSOK

Januártól továbbra is vár ONLINE ÓRARENDÜNK:)

IYENGAR jógaórák minden nap ZOOM felszínen, érdemes:)))

Időpont

2021. januártól

INGYENES napi jóga

Lépj be az AmritaKözösség zárt FB csoportba a linken keresztül. Részletek hamarosan!

Időpont

2021. márciusban minden hétköznap

Házi praktikák, avagy hogyan módosítsd az ászanákat, ha valami bajod van?

Amit minden jógagyakorlónak (és oktatónak) tudni kell:) MÁRCIUS 6. du Csípőkarbantartás MÁRCIUS 13. de Gyakorlás menzesz esetén MÁRCIUS 20. de Kismamák gyakorlása

Oktató

Időpont

Március 6, 13, 20.

A pránájáma csodálatos világa - online tanfolyam

Kedd reggelente 07:00-08:15 között otthonról:)

Oktató

Időpont

2021. március 2-30.

Intenzív online (nem csak oktatói) laboratórium

HALADÓKNAK, OKTATÓKNAK, MENTORÁLTAKNAK.

Időpont

2021. március 27-28.

4 dolog, amit az online óráinkról feltétlenül tudnod kell,

avagy tévhitek a zoom órákkal kapcsolatban:)))

COVID szekvenciák, javaslatok a regenerálódásra

Időpont

bármikor gyakorolható

Magánórák

Személyre szabva, otthon, személyesen vagy online

Recepciónk egyelőre szünetel.

FONTOS információk a bérletekkel és a SZÉP kártyás fizetéssel kapcsolatban, kattints a címre!

Időpont

Telefonon és e-mailen elértek bennünket:)

IYENGAR-jóga oktatóképző mentorprogram 2020.

Csatlakozási lehetőség folyamatosan - keresd Erikát a részletekkel

Időpont

2020. FRISS VÁLTOZÁSOK!

Regeneráló, terápiás jellegű IYENGAR jóga különleges kondíciókra

Regeneráló, terápiás jellegű IYENGAR jóga különleges kondíciókra

FIGYELEM! A szerda délutáni órát megnyitjuk azok számára is, akik olyan kondícióval rendelkeznek, ami megakadályozza a rendes órákon való részvételt illetve olyanoknak is ajánljuk, akiknek egy-egy alkalommal szükségük van egyéni konzultációra.

 

IYENGAR jóga - jógaterápia 

Az „egyvonalúság” keresése a jóga segítségével

 

A jógaterápia egyre divatosabb fogalom. A terápia szót azonban mégis inkább adjuk át azoknak, akik orvosi végzettségűek. A jóga nem egyenlő a terápiával, bár egyébként terápiás hatású – attól függően, hogy mit, mikor és hogyan gyakorlunk.

Az IYENGAR jóga oktatói minimum 6 éves gyakorlottsággal kell, hogy rendelkezzenek ahhoz, hogy alap IYENGAR jóga oktatói oklevelet kaphassanak. Az alapoklevél megszerzése nem automatikus. Az oktatóképzésre három év tapasztalattal lehet bekerülni egy sikeres felvételit követően, ahol további három év oktatást kap a résztvevő, melyet egy nemzetközi szintű vizsga zár le négy – Magyarországon túlnyomó többségében külföldről csak ezért ideutazó, magas szintű oklevéllel rendelkező - vizsgáztatóval. Az alapoklevél azonban csak a kezdet, az ezzel rendelkező oktatók képesek arra, hogy alapvető, kisebb egészségügyi problémákra nyújtsanak megoldást rendes órák keretein belül. Az igazi, a problémákkal egyesével foglalkozó „terápiás” jógaórát azonban csak Intermediate Senior oklevéllel és kifejezetten erre irányuló képzettséggel végezhetnek jógaoktatók, ami hozzávetőlegesen minimum 15 év tapasztalatot jelent A magas minőséget az indiai anyaintézmény és az aktuális ország IYENGAR Jóga Szövetsége tartja ellenőrzés alatt.

Az IYENGAR jóga méltán híres precizitásáról és az ebből adódó terápiás jellegről. A pózokban azt az egyvonalúságot keresi, ahol a csontok az optimális(abb) helyre kerülnek – ez persze hosszú évek sora alatt végzett, kitartó gyakorlás eredményeként jön létre. A korrektebb struktúra a belső szerveket, mirigyeket, a hormonrendszert és végeredményben az idegrendszert is jobban „egy vonalba” hozza, ahol a harmónia kialakulása magában foglalja a test, az elme és a légzés harmonikus egységét. A jógaterápia nem gyors megoldás, hanem egy olyan életmód-, gondolkozás-, tempóváltás, ahol az évek során lerakódott benyomásokat új, helyesebb, tudatosabb lenyomatokkal ellensúlyozza. A metódus kézzelfogható, gyakorlatias, biztonságos. Elsősorban az alábbi nehézségekkel küszködőknek javasoljuk a terápiás órákat:

·         Sportsérülés

·         Gerincferdülés

·         Gerincsérv

·         Ízületi problémák (térd-, csípő-, vállproblémák)

·         Sclerosis Multiplex

·         Daganatos megbetegedések

·         HIV+

·         Vérnyomásproblémák

·         Szemproblémák (retinaleválás, szürkehályog műtét)

·         Szédülés

·         Belső szervi problémák

·         Emésztési nehézségek

·         Menstruációs zavarok

·         Diabétesz

-         Depresszió

·         stb.

Az egyénre szabott program előzetes regisztráció alapján kerül összeállításra. A létszám limitált, az oktatók, asszisztensek nagy száma biztosítja a személyes törődést.

 

A daganatos betegek jógaterápiájának alapelvei:

 

Hosszú tanulás, tervezés előzte meg ennek a speciális programnak az elindítását. Az IYENGAR jóga területén „terápiás” foglalkozásokat csak az vezethet, akinek Senior oklevele van (minimum 10-20 év gyakorlás) és évek óta tanulmányozza a test-elme-légzés kapcsolatát. Idén nekilendülünk és reméljük, megnyugvást, regenerálódást találnak azok, akiknek erre a legjobban szükségük van.

A jóga nem gyógyítja meg a daganatos betegségeket, de a módosított ászanák (jóga pózok) és a pránájáma (légzésirányítás) enyhíti a fájdalmat, könnyíti a kezelést és javítja az életminőséget. Ha nem volt életed része a jóga, az orvosi kezelés befejezéséig érdemes várni a jóga gyakorlás megkezdésével, de a kezelések alatti csendes gyakorlás enyhülést, stabilitást eredményezhet korábbi jógás tapasztalat híján is.

Alapvető szempont, hogy a vállgödör és a lágyék nyitva legyen, mert itt található a legtöbb nyirokmirigy. E mirigyek távolítják el a testből a káros anyagokat. Ha az ászanák végrehajtása során helyet teremtesz ezeken a területeken, segíted a nyirokmirigyek működését. Az elv az, hogy ezeken a területeken a keringésnek szivárognia kell, nem buzognia. Ha a nyirokrendszert támadta meg a betegség, akkor azzal kell dolgozni, ami megmaradt a nyirokból, illetve az említett területek nyitása, kiterjesztése segít a nem kívánt nedvek lecsapolásában.

E terápiás gyakorlás három fokozaton keresztül megy végbe:

·         Az első fokozatban teljesen passzív, csöndes pózokban vagy (kezelések alatti gyakorlás)

·         A második fokozatban egy passzív szekvencián belül módosított aktív pózokat is végzel (kezelések befejeztével, lassan, fokozatosan)

·         A harmadik fokozatban az általános gyakorlási mód szerint az aktív pózok felől haladsz a passzívak felé. A gyakorló egészségi állapotától és gyakorlottságától függően mindegyik fokozaton belül megkülönböztetjük a testhelyzetek enyhe, közepes és haladó változatát. Így még egy passzív pózt is némileg dinamikussá lehet tenni (kb. 3-4 hónappal a kezelések befejeztével)

 

Első fokozat- rákos betegség aktív jelenléte esetén, illetve ha a betegséget nem sikerült teljesen megszűntetni. Az utókezelések káros mellékhatásaitól való megszabadulás érdekében. Legalább egy évig kell gyakorolni az első fokozat ászana sorozatát a rákmentes állapottól és az utolsó kezeléstől kezdve. Cél: A test energiájának teljes helyreállítása, valamint a normális fehérvérsejt-szám visszaszerzése.

Gyakorlatok: A daganatos megbetegedés és a kezelés túlhevíti a testet, ami hegszövetet, érzéketlenséget és fájdalmat okoz. A gyakorlatok célja, hogy „hűtsék” a testet, ami a betegséggel és a kezeléssel szembeni neurológiai tűrőképesség kialakítását jelenti. Az elülső testfelszín fokozatos nyitása, az idegek, szövetek és az immunrendszer megpihentetése passzív testhelyzetekben hűti a testet. Fekvő és támogatott fordított testhelyzeteket kell fölvenni, mindenféle testi és idegrendszeri feszültséget kerülve.

 

Második fokozat- egyéni, hogy mikor léphet tovább a gyakorló az aktívabb ászanák végzése felé. Jó jel, ha nem fárad ki a passzív pózok végzése közben, nem remegnek a tagjai, nyugodtnak és energiával föltöltöttnek érzi magát a regeneráló gyakorlás után.A cél az, hogy fokozatosan és szándékoltan a test egészséges része felől dolgozik, hogy elhódítsa a beteg részektől a teret. Nagyon fontos a homorú hát tartás megtanulása, hogy friss vérrel táplálja a belső szerveket.

 

Harmadik fokozat- a teljesen gyógyult illető végezheti, cél az önálló, napi szintű gyakorlás megalapozása. Javasolt a gyakorló ismereteitől függően minimum kezdő szintű órákra való visszatérés, illetve a saját szintjének megfelelő gyakorlatok elsajátítása. Hetente legalább egyszer gyakorolni kellene a hűsítő gyakorlást is, hogy fennmaradjon a nyirokrendszer egészsége.

 

(Összeállította: Drimál István, Répássy Erika, forrás: Lois Steinberg: Iyengar Yoga Cancer Book)

 

IDŐPONT: szerda délután 15:15-16:45 között az Amrita Jógaközpontban

Csak előzetes regisztráció alapján!

 

BEJELENTKEZÉS: emailben az eset rövid leírásával, elérhetőségek megjelölésével

info@amritajoga.hu

 

ÁR: 2400 Ft/alkalom, illetve bérlet (10.500 Ft/5 alkalom, 20.000 Ft/10 alkalom)

 

OKTATÓK, ASSZISZTENSEK

·         Kevin Gardiner-supervisor, Senior 1 okleveles IYENGAR jóga oktató (terápiás képzést végzett oktató)

·         Répássy Erika–supervisor, Senior 1 okleveles IYENGAR jóga oktató (terápiás képzést végzett oktató)

·         Drimál István–Junior 1 okleveles IYENGAR jóga oktató

·         Tolner Mária–Introductory 2 okleveles IYENGAR jóga oktató

Korábbi írások

HVG A nő - különszám

Időpont: 2019. május  

Az Amrita táborokról:)

Interjú - Gluscevic Hajnal

Időpont: bármikor olvasható:)  Oktató: Gluscevic Hajnal

Vizsgán innen, vizsgán túl…

Időpont: olvasásra bármikor :)  Oktató: Répássy Erika

ÜNNEPLÜNK! 9 éves az Amrita Jógaközpont:) FOTÓK!

Időpont: 2017. MÁJUS 1.   Oktató: Az Amrita Jógaközpont apraja-nagyja

KEDVENCEINK: pózokban, sztorikban, jógában.

Erika BLOG

Időpont: bármikor :)  Oktató: Répássy Erika