H-1110 Budapest
Bartók Béla út 34. I./3.

Recepció: +36-1-786-7765
(H-Cs 17–21 óráig)
Répássy Erika:
+36-20-555-4167

Kövess minket a Facebookon!

„A jóga olyan, mint a zene,
a test ritmusa, az elme dallama, a lélek harmóniája
alkotja meg az élet szimfóniáját.”

B.K.S.Iyengar

AKTUALITÁSOK

PODCAST sorozat a jógáról, az életről (FB live, ingyenes)

DECEMBER: a jóga és a meditáció JANUÁR: a jóga és a vallás/osság, FEBRUÁR: tévhitek a jóga körül, MÁRCIUS: jóga - a teljes (élet)potenciálhoz vezető út. Visszahallgathatod:)

Időpont

JANUÁR 2. vasárnap 19:45-20:15

Amrita laboratórium: a gyakorlás és a tanítás művészete

Szombat de. ászana gyakorlás, du. tanítás, vasárnap de. pránájáma és ászana gyakorlás, filozófia, stb.

Időpont

JANUÁR 8-9, feb. 19-20. ápr. 2-3, május 14-15

IYENGAR jóga ABC - újra/kezdő tanfolyam

4 hétfő este 19:30-20:30 a kisteremben limitált létszámmal

Oktató

Időpont

2022. január 10-31.

ÚJ! Stresszkezelés IYENGAR jógával

5 kedd este 19:00-20:30

Oktató

Időpont

2022. január 11-február 8.

Hétköznapi jógaterápia-avagy hogyan módosítsd a gyakorlásod, ha baj van

szombat délelőtt 10:00-12:00

Oktató

Időpont

2022. JAN. 15, feb. 26, márc. 26, ápr. 30, máj. 21.

Hangfürdő

Kivételes alkalom, limitált létszám!

Oktató

Laczai Zoltán

Időpont

2021. január 15. 17:30-19:00

Újra/kezdő IYENGAR jógatanfolyam-fókuszban a hát és a gerinc

Kedd esténként 19:30-21:00 limitált létszámmal a kisteremben

Oktató

Időpont

2022. január 18-február 15.

Gyakorlat teszi a mestert, avagy értsd, gyakorold, (tanítsd)

Szerda este 19:30-21:00 élőben vagy online

Oktató

Időpont

2022. február 3-24.

Köteles kalandozások - Iyengar jógaműhely

Újabb fejezet, újabb lendület az új esztendőhöz!

Oktató

Időpont

2022. január 22.

A PRÁNÁJÁMA csodálatos világa - tanfolyam

Kedd reggelente 7-8:15 élőben és online

Oktató

Időpont

2022. február 8-március 8.

Iyengar jógatábor Balatonmárafürdőn

Talán utoljára jutunk el erre a csodás helyre, gyertek és ÉLVEZZÜK együtt! Limitált létszám, jelentkezés 2022. január 31-ig!

Oktató

Időpont

2022. május 6-8.

Magánórák

Személyre szabva, otthon, személyesen vagy online

Recepciónk egyelőre szünetel.

FONTOS információk a bérletekkel és a SZÉP kártyás fizetéssel kapcsolatban, kattints a címre!

Időpont

Telefonon és e-mailen elértek bennünket:)

4 dolog, amit az online óráinkról feltétlenül tudnod kell,

avagy tévhitek a zoom órákkal kapcsolatban:)))

COVID szekvenciák, javaslatok a regenerálódásra

Időpont

bármikor gyakorolható

INGYENES napi jóga

Lépj be az AmritaKözösség zárt FB csoportba a linken keresztül. Visszanézhető!

Időpont

2021. márciusban minden hétköznap

IYENGAR-jóga oktatóképző mentorprogram 2021. (1+2-es szint)

Csatlakozási lehetőség folyamatosan - keresd Erikát a részletekkel

Időpont

2021-tól VÁLTOZÁSOK!

Regeneráló, terápiás jellegű IYENGAR jóga különleges kondíciókra

Regeneráló, terápiás jellegű IYENGAR jóga különleges kondíciókra

IYENGAR jóga - "jógaterápia"

Az „egyvonalúság” keresése a jóga segítségével

 

A jógaterápia egyre divatosabb fogalom. A terápia szót azonban mégis inkább adjuk át azoknak, akik orvosi végzettségűek. A jóga nem egyenlő a terápiával, bár egyébként terápiás hatású – attól függően, hogy mit, mikor és hogyan gyakorlunk.

Az IYENGAR jóga oktatói minimum 6 éves gyakorlottsággal kell, hogy rendelkezzenek ahhoz, hogy alap IYENGAR jóga oktatói oklevelet kaphassanak. Az alapoklevél megszerzése nem automatikus. Az oktatóképzésre három év tapasztalattal lehet bekerülni egy sikeres felvételit követően, ahol további három év oktatást kap a résztvevő, melyet egy nemzetközi szintű vizsga zár le négy – Magyarországon túlnyomó többségében külföldről csak ezért ideutazó, magas szintű oklevéllel rendelkező - vizsgáztatóval. Az alapoklevél azonban csak a kezdet, az ezzel rendelkező oktatók képesek arra, hogy alapvető, kisebb egészségügyi problémákra nyújtsanak megoldást rendes órák keretein belül. Az igazi, a problémákkal egyesével foglalkozó „terápiás” jógaórát azonban csak Intermediate Senior oklevéllel és kifejezetten erre irányuló képzettséggel végezhetnek jógaoktatók, ami hozzávetőlegesen minimum 15 év tapasztalatot jelent A magas minőséget az indiai anyaintézmény és az aktuális ország IYENGAR Jóga Szövetsége tartja ellenőrzés alatt.

Az IYENGAR jóga méltán híres precizitásáról és az ebből adódó terápiás jellegről. A pózokban azt az egyvonalúságot keresi, ahol a csontok az optimális(abb) helyre kerülnek – ez persze hosszú évek sora alatt végzett, kitartó gyakorlás eredményeként jön létre. A korrektebb struktúra a belső szerveket, mirigyeket, a hormonrendszert és végeredményben az idegrendszert is jobban „egy vonalba” hozza, ahol a harmónia kialakulása magában foglalja a test, az elme és a légzés harmonikus egységét. A jógaterápia nem gyors megoldás, hanem egy olyan életmód-, gondolkozás-, tempóváltás, ahol az évek során lerakódott benyomásokat új, helyesebb, tudatosabb lenyomatokkal ellensúlyozza. A metódus kézzelfogható, gyakorlatias, biztonságos. Elsősorban az alábbi nehézségekkel küszködőknek javasoljuk a terápiás órákat:

·         Sportsérülés

·         Gerincferdülés

·         Gerincsérv

·         Ízületi problémák (térd-, csípő-, vállproblémák)

·         Sclerosis Multiplex

·         Daganatos megbetegedések

·         HIV+

·         Vérnyomásproblémák

·         Szemproblémák (retinaleválás, szürkehályog műtét)

·         Szédülés

·         Belső szervi problémák

·         Emésztési nehézségek

·         Menstruációs zavarok

·         Diabétesz

-         Depresszió

·         stb.

Az egyénre szabott program előzetes regisztráció alapján kerül összeállításra. A létszám limitált, az oktatók, asszisztensek nagy száma biztosítja a személyes törődést.

 

A daganatos betegségek jógaterápiájának alapelvei:

 

Hosszú tanulás, tervezés előzte meg ennek a speciális programnak az elindítását. Az IYENGAR jóga területén „terápiás” foglalkozásokat csak az vezethet, akinek Senior oklevele van (minimum 10-20 év gyakorlás) és évek óta tanulmányozza a test-elme-légzés kapcsolatát. Idén nekilendülünk és reméljük, megnyugvást, regenerálódást találnak azok, akiknek erre a legjobban szükségük van.

A jóga nem gyógyítja meg a daganatos betegségeket, de a módosított ászanák (jóga pózok) és a pránájáma (légzésirányítás) enyhíti a fájdalmat, könnyíti a kezelést és javítja az életminőséget. Ha nem volt életed része a jóga, az orvosi kezelés befejezéséig érdemes várni a jóga gyakorlás megkezdésével, de a kezelések alatti csendes gyakorlás enyhülést, stabilitást eredményezhet korábbi jógás tapasztalat híján is.

Alapvető szempont, hogy a vállgödör és a lágyék nyitva legyen, mert itt található a legtöbb nyirokmirigy. E mirigyek távolítják el a testből a káros anyagokat. Ha az ászanák végrehajtása során helyet teremtesz ezeken a területeken, segíted a nyirokmirigyek működését. Az elv az, hogy ezeken a területeken a keringésnek szivárognia kell, nem buzognia. Ha a nyirokrendszert támadta meg a betegség, akkor azzal kell dolgozni, ami megmaradt a nyirokból, illetve az említett területek nyitása, kiterjesztése segít a nem kívánt nedvek lecsapolásában.

E terápiás gyakorlás három fokozaton keresztül megy végbe:

·         Az első fokozatban teljesen passzív, csöndes pózokban vagy (kezelések alatti gyakorlás)

·         A második fokozatban egy passzív szekvencián belül módosított aktív pózokat is végzel (kezelések befejeztével, lassan, fokozatosan)

·         A harmadik fokozatban az általános gyakorlási mód szerint az aktív pózok felől haladsz a passzívak felé. A gyakorló egészségi állapotától és gyakorlottságától függően mindegyik fokozaton belül megkülönböztetjük a testhelyzetek enyhe, közepes és haladó változatát. Így még egy passzív pózt is némileg dinamikussá lehet tenni (kb. 3-4 hónappal a kezelések befejeztével)

 

Első fokozat- rákos betegség aktív jelenléte esetén, illetve ha a betegséget nem sikerült teljesen megszűntetni. Az utókezelések káros mellékhatásaitól való megszabadulás érdekében. Legalább egy évig kell gyakorolni az első fokozat ászana sorozatát a rákmentes állapottól és az utolsó kezeléstől kezdve. Cél: A test energiájának teljes helyreállítása, valamint a normális fehérvérsejt-szám visszaszerzése.

Gyakorlatok: A daganatos megbetegedés és a kezelés túlhevíti a testet, ami hegszövetet, érzéketlenséget és fájdalmat okoz. A gyakorlatok célja, hogy „hűtsék” a testet, ami a betegséggel és a kezeléssel szembeni neurológiai tűrőképesség kialakítását jelenti. Az elülső testfelszín fokozatos nyitása, az idegek, szövetek és az immunrendszer megpihentetése passzív testhelyzetekben hűti a testet. Fekvő és támogatott fordított testhelyzeteket kell fölvenni, mindenféle testi és idegrendszeri feszültséget kerülve.

 

Második fokozat- egyéni, hogy mikor léphet tovább a gyakorló az aktívabb ászanák végzése felé. Jó jel, ha nem fárad ki a passzív pózok végzése közben, nem remegnek a tagjai, nyugodtnak és energiával föltöltöttnek érzi magát a regeneráló gyakorlás után.A cél az, hogy fokozatosan és szándékoltan a test egészséges része felől dolgozik, hogy elhódítsa a beteg részektől a teret. Nagyon fontos a homorú hát tartás megtanulása, hogy friss vérrel táplálja a belső szerveket.

 

Harmadik fokozat- a teljesen gyógyult illető végezheti, cél az önálló, napi szintű gyakorlás megalapozása. Javasolt a gyakorló ismereteitől függően minimum kezdő szintű órákra való visszatérés, illetve a saját szintjének megfelelő gyakorlatok elsajátítása. Hetente legalább egyszer gyakorolni kellene a hűsítő gyakorlást is, hogy fennmaradjon a nyirokrendszer egészsége.

 

(Összeállította: Drimál István, Répássy Erika, forrás: Lois Steinberg: Iyengar Yoga Cancer Book)

 

IDŐPONT: péntek délután 16:00-17:30 között az Amrita Jógaközpontban

Csak előzetes regisztráció alapján!

 

BEJELENTKEZÉS: emailben az eset rövid leírásával, elérhetőségek megjelölésével

info@amritajoga.hu

 

ÁR: lásd Áraink aloldal 90 perces árait

 

OKTATÓK, ASSZISZTENSEK

·         Kevin Gardiner-supervisor, Senior okleveles IYENGAR jóga oktató (terápiás képzést végzett oktató)

·         Répássy Erika–supervisor, Senior okleveles IYENGAR jóga oktató (terápiás képzést végzett oktató)

·         Drimál István–Junior okleveles IYENGAR jóga oktató

·         Tolner Mária–Introductory okleveles IYENGAR jóga oktató

Korábbi írások

HVG A nő - különszám

Időpont: 2019. május  

Az Amrita táborokról:)

Interjú - Gluscevic Hajnal

Időpont: bármikor olvasható:)  Oktató: Gluscevic Hajnal

Vizsgán innen, vizsgán túl…

Időpont: olvasásra bármikor :)  Oktató: Répássy Erika

ÜNNEPLÜNK! 9 éves az Amrita Jógaközpont:) FOTÓK!

Időpont: 2017. MÁJUS 1.   Oktató: Az Amrita Jógaközpont apraja-nagyja

KEDVENCEINK: pózokban, sztorikban, jógában.

Erika BLOG

Időpont: bármikor :)  Oktató: Répássy Erika