H-1110 Budapest
Bartók Béla út 34. I./3.

Recepció: +36-1-786-7765
(H-Cs 17–21 óráig)
Répássy Erika:
+36-20-555-4167

Kövess minket a Facebookon!

„A jóga olyan, mint a zene,
a test ritmusa, az elme dallama, a lélek harmóniája
alkotja meg az élet szimfóniáját.”

B.K.S.Iyengar

AKTUALITÁSOK

A csendesség felé - avagy a jóga teljessége - közép/haladó műhely

Két délelőtt mantrával, ászanával, pránájámával és egy csepp filozófiával. Személyes és online részvétel:)

Oktató

Időpont

2020. október 31-november 1.

Inspirációs mini-műhely

szombat du. 14:30-16:30

Oktató

Időpont

2020. október 31.

A PRÁNÁJÁMA varázslatos világa - közép/haladó tanfolyam

Kedd reggelente 7:00-8:30 a stúdióban vagy az otthonod melegében:) FIGYELEM! Október 27. éjfélig kedvezményes ár:)

Oktató

Időpont

2020. november 3-december 8.

Intenzív Amrita/online (nem csak oktatói) laboratórium

HALADÓKNAK, OKTATÓKNAK, MENTORÁLTAKNAK. 2020. november 14-15. 2021. január 16-17.

Időpont

2020. szeptember - december

Recepciónk egyelőre szünetel.

FONTOS információk a bérletekkel és a SZÉP kártyás fizetéssel kapcsolatban, kattints a címre!

Időpont

Telefonon és e-mailen elértek bennünket:)

Speciális Amrita ETIKETT május 23-tól

Időpont

2020. május 23-tól

Közép/haladó IYENGAR jógatábor Balatonmáriafürdőn

ÚJ IDŐPONT: 2021. május 7-9. Részletek hamarosan!

Oktató

Időpont

2020. október 30-november 1.

IYENGAR-jóga oktatóképző mentorprogram 2020.

Csatlakozási lehetőség folyamatosan - keresd Erikát a részletekkel

Időpont

2020. FRISS VÁLTOZÁSOK!

Iyengar jóga

Iyengar jóga

„A tested a templomod. Tartsd tisztán, hogy a lélek benne lakozzék.”

B.K.S.Iyengar

 

Iyengar jóga röviden

Az Iyengar jóga B.K.S. Iyengar jógamester tanítására épül, aki 1936-ban, 18 évesen kezdett tanítani az indiai Pune-ban. Egyik legfőbb műve, a „Jóga új megvilágításban” , ma már klasszikusnak számít. Tanítása mélyen Patandzsali ősi jóga szútráira épül. B.K.S. Iyengar jógagyakorlása és 70 éves oktatási tapasztalata felmérhetetlen innovációt eredményezett a jógaművészet és tudomány területén. Iyengar mester 2014. augusztus 20-án távozott tőlünk, 96 évesen.

 

A metódus

  • az erőnlétet, stabilitást, flexibilitást és koncentrációt célozza;
  • jellemzői: precíz a magyarázat, demonstráció és korrekció terén egyaránt;
  • integrálja a jógafilozófiát és az ászánák gyakorlását;
  • utat mutat, hogyan kezeljük a sérüléseket és a stresszt;
  • esetenként segédeszközöket használ (pl. takaró, tégla, öv, szék), hogy az egyéni adottságoktól függetlenül mindenki egyformán részesüljön a jóga jótékony hatásából és hogy a pózokat hosszabb ideig kitartva további hatások kerüljenek előtérbe
  • biztonságos és szisztematikus fejlődést biztosít;
  • egyéni javítást biztosít, ha szükséges.

 

Iyengar jóga szintek

Kezdő (1.) szint
Mindenkinek, aki új az Iyengar jóga terén. A metódus alapjai kerülnek tanításra az állópózokban, Salamba sarvangasa-ban (válltámasz) és más alapvető pózokban.

Általános (1+2.) szint
Azoknak, akik már ismerik az alapokat és készek az újabb megmérettetésre. Az alapvető gyakorlatok mellett lehetőség van egy újabb bátor lépés megtételére - ki-ki a maga szintjén dolgozik, halad, fejlődik, tanul.

Középhaladó (2.) szint
Azoknak, akik jártasak az első szint pózaiban, Salamba Sarvangasana-t is beleértve. Az alapvető pózok finomításra kerülnek, Sirsasana (fejenállás), kézenállás, hátrahajlások és alapvető pranayama gyakorlatok kerülnek bevezetésre.
 

Haladó (2/3-4.) szint
Azoknak, akik bőséges gyakorlattal rendelkeznek az Iyengar jógában, akik erősek az állópózokban, biztonsággal gyakorolnak Sirsasana-t 5 percig és fel tudják emelni magukat Urdhva Dhanurasana-ba. Sirsasana variációk, haladó pózok és ülő pranayama gyakorlatok kerülnek tanításra. Rendszeres otthoni gyakorlással rendelkezőknek.

 

Iyengar jóga

 

 

„A szavak nem tudják kifejezni a jóga teljes értékét. Meg kell tapasztalni.”

B.K.S.Iyengar

Iyengar jóga még

Bellur Krishnamachar Sundaraja (B.K.S.) Iyengar 1918-ban született Indiában, gyermekkorában maláriában, tífuszban és tuberkolózisban szenvedett. 16 évesen találkozott a jógával testvére házassága révén, akinek férje, Sri T. Krishnamacharya kezdte oktatni. 18 évesen kezdett tanítani az indiai Pune-ban. Gurujit fáradhatatlan gyakorlása vezette a különböző ászánákban (pózokban) való felfedezésekhez és azok tökéletesítéséhez. Ma, 89 évesen is naponta gyakorol, ászánáit precizitás, szépség és könnyedség jellemzi. Vallja, hogy a rendszeres gyakorlás integrálja a testet, az elmét és az érzelmeket.

Guruji tanítása először 1966-ban látott napvilágot a Light On Yoga (Jóga Új Megvilágításban) című első könyvében, ami azóta 18 nyelven jelent meg. Mára 14 könyv szerzője.

Tanítása Patandzsali Jóga Szútráira épül, központban a precizitás és a meghatátozott vonalak alapján felépített ászánák állnak.

1975-ben nyílt meg jógaközpontja az indiai Punában, amit néhai feleségéről, Smt. Ramamani Iyengarról nevezett el. Legidősebb lánya, Geeta és egyetlen fia, Prashant egyaránt itt oktatnak.

B.K.S. Iyengar tanítása a világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhinnel való megismerkedésével vált ismertté a világ nyugati felén.

A világ számos országában szigorú követelmény alapján képzik a metódust követő jógaoktatókat, akik garanciát jelentenek Guruji tanításának továbbadásában.

A metódus teljes rendszerként közelíti meg a fizikai, mentális, érzelmi és spirituális fejlődést, egészséget, vitalitást, mentális tisztaságot, bölcsességet és érzelmi higgadtságot eredményezve. Az Iyengar jóga a fizikai realitást használja, hogy megismerjük az elmét és igazi valónk legmélyebb rétegeit. Az ászánák végtelen tökéletesítése teszi lehetővé az intelligencia fejlődését és a koncentrációra való képességünket, illetve annak fenntartását.

 

Certification Mark / Oklevél embléma

Azon végzett, okleveles Iyengar jóga oktatók használhatják, akik valamely Iyengar Jóga Szövetség tagjai és elkötelezik magukat a folyamatos képzésre és tanulásra. Az oklevelet – ezzel együtt az embléma használati jogát – évről évre meg kell újítani. Figyelem, az “Iyengar” név jogvédelem alatt áll, csak az jogosult használatára jógaoktatással kapcsolatban, aki végzett, okleveles Iyengar jóga oktató és a feltételeknek (lásd fent) folyamatosan eleget tesz!

Magyar Iyengar Jóga Szövetség / Hungarian Iyengar Yoga Association

Szintek / Certificaton levels:

  • Introductory 1, 2
  • Intermediate Junior 1,2,3, Senior 1,2,3
  • Advanced Junior 1,2,3, Senior 1,2

 

 

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK: AZ IYENGAR JÓGA

 

 

1.      Milyen tanítványi láncolattól vagy neves gurutól ered a jóga tradíció vagy irányzat?

Bellur Krishnamachar Sundaraja (B.K.S.) Iyengar(ejtsd „ájengár”) T. Krishnamacharya közvetlen tanítványa. Az Iyengar jóga a még ma is aktívan tanító B.K.S. Iyengar jógamester tanítására épül, aki 1936-ban, 18 évesen kezdett tanítani az indiai Pune-ban. Egyik legfőbb műve, a „Jóga új megvilágításban” , ma már klasszikusnak számít. Tanítása mélyen Patandzsáli ősi jóga szútráira épül. B.K.S. Iyengar jógagyakorlása és 70 éves oktatási tapasztalata felmérhetetlen újítást eredményezett a jógaművészet és tudomány területén.

 

2.      Milyen típusú jóga, hová sorolható?

Az Iyengar jóga magáról B.K.S. Iyengarról kapta a nevét, habár nem ő nevezte el saját magáról, hanem korai tanítványai. Metódusa a hatha jógát követi, de írásaiban sokszor említi, hogy mind a karma, dzsána, bhakti jógához köthető. 
 

3.      Mióta van jelen Magyarországon ez a tradíció vagy irányzat?

Az irányzat kb. 2004. óta van jelen Magyarországon, azóta 25 okleveles Iyengar jóga oktató tartozik a Magyar Iyengar Jóga Szövetséghez.
 

4.      Ki az itthoni legfőbb képviselője, guruja?

A nemzetközi szinten is az egyik legalaposabb képzés és vizsga alapján jelen pillanatban 25 okleveles Iyengar jóga oktató gyakorol és tanít Magyarországon, akik mind a Magyar Iyengar Jóga Szövetség tagjai. Az oklevelet évente meg kell újítani továbbképzéseken való részvétellel, illetve a vizsgarendszer hierarchiája biztosítja azt a minőséget, mellyel a tanítványok nap mint nap találkoznak az Iyengar jóga foglalkozáson. www.iyengar-yoga.hu.
 

5.      Mekkora hangsúlyt fektet az ászanákra, azon belül milyen mélyen (pl. anatómiailag)?

A metódus az ászanákon keresztül indul, de már kezdettől átszövi az „astanga jóga” mind a 8 ága: jáma, nijáma, ászana, pránajáma, prathjáhára, dhárana, dhjána és szamádhi. Az ászanákat alaposan, precízen és progresszív módon tanítja, kezdetben az ászanák formája a cél, azonban a pózok folyamatosan fejleszthetők egyre szabadabb légzést, csendesebb elmét és idegrendszert eredményezve. Az ászanákat egyfajta egyvonalúság mentén tanítja, a bizonyos testrészek meghatározott vonalak mentén való pozícionálása segíti a testet, hogy optimálisabb helyzetet nyerjen. A korrigált fizikai test lehetővé teszi a belső szervek igazítását és a légzés szabadabb áramlást, végső soron az idegrendszer elcsendesedését. Fontos, hogy a tanítványok az órákon folyamatos visszacsatolást, egyéni igazítást kapnak.
 

6.      Mekkora hangsúlyt fektet a pránajámára, annak élettani hatásaira?

A pránajáma technikákat középhaladó szinten kezdi tanítani, mert az első lépés a „durva”, fizikai test megművelése és felfogása, ezt követi a pránajáma sokkal finomabb érzékelése. A test, a belső szervek és az idegrendszer az ászanák progresszív gyakorlása során készíthető fel a pránajáma finom munkájára.
 

7.      Mekkora hangsúlyt fektet a relaxációra, meditációra?

A relaxáció minden gyakorlás része, az óra vége mindig Savászanával (halott póz) zárul. Az ászanák gyakorlása során is a Savászanában megnyugodott idegrendszert próbálja visszaidézni. Iyengar hangsúlyozza: módszere „meditáció akció közben” (meditation in action), tehát míg a mozgásszervek dolgoznak, az elme csendes és az agy relaxált állapotban van, a légzés folyamatos és nyugodt, a figyelem teljes mértékben befelé irányul.
 

8.      Mekkora hangsúlyt fektet a guru-tanítvány kapcsolatra?

Jelentős hangsúlyt fektet a Guru-tanítvány kapcsolatra, a módszer szinte kizárólag oktatótól sajátítható el, a metódus ma is fejlődik és egyre gazdagabb. Ezt a gazdagságot lehetetlen könyvekbe foglalni, bár irodalma az egyik legjelentősebb a jóga terén. Az oktatóképzés is hierarchikus felépítésű, mellyel biztosítható az elmélyült „oktató-tanítvány” viszony, a folyamatos visszacsatolás és fejlődés. Az oklevelek különböző szintjei és bizonyos speciális területek mint pl. kismama jóga, gyerekjóga, terápiás foglalkozások meghatározott tapasztalathoz és oklevélszinthez való kötése is fontos része a rendszernek, így biztosítható a nemzetközi átjárhatóság, megbízhatóság és kölcsönös felelősség a tudás továbbadására és alkalmazására.
 

9.      Mik az irányzat legfőbb céljai?

Az irányzat követi a jóga célját: „Cittas vrttti nirodah” azaz az elme hullámzásának csendesítését. Vallja, hogy az elme csak a test megművelésével együtt csendesíthető, ahol a test, az elme és a légzés kölcsönösen hat egymásra.
 

10.  Követnek bármilyen előírásokat, szabályozó elveket (pl. jáma,nijáma, stb.)?

Az Iyengar metódus az „astanga jóga” 8 ágára épül, alapja az 5 jáma és az 5 nijáma. Iyengar kifejti, hogy a 8 ág folyamatosan összeköttetésben van egymással és alulról felfelé épül, tehát nem lehet csak az ászanákat gyakorolni, annak része a többi 7 ág is (jáma=a társadalomban élés etikája, nijáma=egyéni irányvonalak, ászana=testtartások, pránajáma=légzéstechnikák, prathjáhára=az érzékszervek visszavonása, dhárana=koncentráció, dhjána=meditáció és szamádhi=emelkedett tudatállapot).
 

11.  Milyen hatásai vannak ennek a típusú jógának (testi, szellemi és lelki szinten)?

·         erőnlétet, stabilitást, flexibilitást és koncentrációt eredményez;

·         integrálja a jógafilozófiát és az ászánák gyakorlását;

·         utat mutat, hogyan kezeljük a sérüléseket és a stresszt;

·         esetenként segédeszközöket használ (pl. takaró, tégla, öv, szék), hogy az egyéni adottságoktól függetlenül mindenki egyformán részesüljön a jóga jótékony hatásából és hogy a pózokat hosszabb ideig kitartva további hatások kerüljenek előtérbe

·         biztonságos és szisztematikus fejlődést biztosít;

·         a foglalkozásokon egyéni javítás és visszacsatolás történik

 

12.  Mit mondana annak, aki életében először próbálja ki ezt a típusú jógát? Kiknek ajánlaná?

Mindenkinek, akit érdekel a jóga és szeretné a testet egészségesen, az elmét csendesen, élesen és éberen tartani. Kortól, nemtől függetlenül bármikor elkezdhető. Speciális egészségügyi állapot esetén egy tapasztalt (Senior) szintű oktató hozzáértése lehetővé teszi, hogy az állapot ne rosszabbodjon, illetve esetlegesen javulás álljon be.

Összeállította: Répássy Erika

Korábbi írások

HVG A nő - különszám

Időpont: 2019. május  

Az Amrita táborokról:)

Interjú - Gluscevic Hajnal

Időpont: bármikor olvasható:)  Oktató: Gluscevic Hajnal

Vizsgán innen, vizsgán túl…

Időpont: olvasásra bármikor :)  Oktató: Répássy Erika

ÜNNEPLÜNK! 9 éves az Amrita Jógaközpont:) FOTÓK!

Időpont: 2017. MÁJUS 1.   Oktató: Az Amrita Jógaközpont apraja-nagyja

KEDVENCEINK: pózokban, sztorikban, jógában.

Erika BLOG

Időpont: bármikor :)  Oktató: Répássy Erika