H-1110 Budapest
Bartók Béla út 34. I./3.

Recepció: +36-1-786-7765
(H-Cs 17–21 óráig)
Répássy Erika:
+36-20-555-4167

Kövess minket a Facebookon!

„A jóga olyan, mint a zene,
a test ritmusa, az elme dallama, a lélek harmóniája
alkotja meg az élet szimfóniáját.”

B.K.S.Iyengar

AKTUALITÁSOK

HÚSVÉTI ÓRAREND

Péntek 18:00, szombat 8:00, hétfő 17:45, 19:30

Időpont

2019. április 19-22.

David Meloni (I) újra Magyarországon

Korai kedvezmény március 10-ig!

Oktató

DAVID MELONI (I)

Időpont

2019. április 27-28.

KEZDŐ IYENGAR JÓGA tanfolyam 'B' modul - a folytatás

Oktató

Időpont

2019. április 29-június 3.

MESTERKURZUS - mini műhely - Kevin Gardiner vezetésével

Oktató

Időpont

2019. május 11. szombat, június 29 (?)

INTENZÍV oktatói LABORATÓRIUM

Oktatóknak, képzés alatt állóknak, haladó gyakorlóknak

Időpont

május 18-19, június 1-2, szeptember 7-8, október 26-27, december 14-15.

1% a Magyar Iyengar Jóga Szövetségnek

Oktató

Magyar Iyengar Jóga Szövetség

Időpont

bármikor május végéig:)

Iyengar jóga: ászana és filozófia

Időpont

Minden kedden 18:15-től!

Edwin Bryant (UK/USA) & Kevin Gardiner (USA/HU) workshop

KORAI jelentkezés: május 31-ig!

Oktató

EDWIN BRYANT, Kevin Gardiner

Időpont

2019. július 12-14.

Középhaladó/haladó IYENGAR jóga tábor Balatonmáriafürdőn 2019.

Teljes befizetés MÁRCIUS 31-ig. Várólista!

Oktató

Időpont

2019. május 10-12.

Intermediate IYENGAR yoga workshop with LAURIE BLAKENEY (USA)

Oktató

LAURIE BLAKENEY (USA)

Időpont

2019. augusztus 24-25.

IYENGAR yoga workshop with STEPHANIE QUIRK (NZ)

Oktató

STEPHANIE QUIRK (NZ)

Időpont

2019. szeptember 28-október 1.

Őszi Iyengar jóga tábor a Somogyban

ELŐLEGbefizetés április 15-ig. Elvileg megtelt, iratkozz fel a várólistára, még bármi lehetséges:)

Oktató

Répássy Erika, Trapp Laci

Időpont

2019. október 17-20.

Oktatóképzés=mentorprogram 2019.

Időpont

2019. januártól/szeptembertől

Ötvenentúl.hu, 2009. augusztus 9.

2009-08-09, Kálmán Alida | Rovat: Rólunk írták

Ötvenentúl.hu, 2009. augusztus 9.

Kálmán Alida: Álmatlanság, butulás és bizonytalanság ellen

Létezik egy mozgásforma, ami egyrészt testi, másrészt lelki egészséget ad. És a közhiedelemmel ellentétben, nincs korhoz kötve.

 

 

Ha megkérdeznénk 50 felettieket arról, szeretnének-e jógázni kezdeni, tízből kilenc valószínűleg azonnal tiltakozna. Vagy azt látja, hogy a jógázó törökülésben és összecsippentett ujjbeggyel ül, miközben mormol valamit, vagy hosszú perceken át olyan kitekert és kifeszített pózokba merevedik, hogy nézni is rossz. Nehéz elképzelni, hogy ezek a gyakorlatok használnak a fájós csontoknak, az ízületeknek, a sajgó hátnak. Csak hát a tiltakozók valószínűleg nem tudják, létezik olyan jóga is, amelyet az idősebb korosztály számára fejlesztettek ki.

 


A jógaközpont előtere jókedvű nevetéstől hangos. De odabent nem fiatalok trécselnek, sokkal inkább örökifjak, akik túl vannak már az ötödik, sőt a hatodik X-en. Mindannyian kényelmes edzőruhát viselnek, és mivel a hölgyek közül – akik többségben vannak – sokan a testhezálló stílust részesítik előnyben, bizony, az is látszik, hogy kimondottan csinosak… és feszesek. Akár vékony, akár kissé gömbölyded a forma, sugárzik róluk az elégedettség és az egészség. Kívülről és belülről is!

 

Azonnal látom, hogy jó helyen járok. És most már igazán nagyon kíváncsi vagyok, vajon milyen jógagyakorlatok teremtették meg ezt a látható harmóniát – ebben az állítólag Magyarországon nem túl optimista korosztályban.

– Az idősebbek jógája egyáltalán nem különbözik a hagyományostól – mondja rögtön Tibai Mária jógaoktató. – Csak mi sokkal több segédeszközt használunk. Az alátámasztást például hengerpárnával, székekkel segítjük, hogy meg tudjuk csinálni, bírjuk tartani magunkat. Egyéni ez a jóga, mert minden gyakorlatot egyénre szabottan kell elvégezni. Mindenkinek úgy, ahogy bírja.

 

Milyen gyakorlatokból áll?

Aztán beinvitál a terembe, hogy saját szememmel is meggyőződjem róla. Egy kis bemelegítés, nyújtás után kezdik is a gyakorlatokat. És valóban nem veszek észre sok különbséget. A hagyományos jóga mozdulatait végzik, csak éppen a már kevésbé hajlékony és kevésbé rugalmas izmokat és ízületeket a nyújtásoknál kötelekkel segítik meg, a lábemeléseknél alátámasztanak, speciális eszközöket használnak a mozdulatokhoz. A hatás persze így is ugyanaz. Ráadásul, ha ezt rendszeresen csinálja valaki, biztosan változik testének rugalmassága is.

Milyen betegségekre jó?

Dr. Tamáska Júlia két évvel ezelőtt kezdett jógázni, amikor megszűnt a munkahelye. Ezt a lehetőséget választotta arra, hogy talpon tartsa és megerősítse magát.

 

– Nekem bejött – mondja sugárzó mosollyal. – Olyannyira, hogy szerveztem egy családi jógaórát is, mert szerettem volna, ha a férjem és a gyerekeim is elkezdik. A férjemet sikerült megfertőzni, sőt ő már reggel és este is foglalkozik vele. Rajta észre lehet venni, mennyit változott, hiszen kezdetben nagyon kötöttek voltak az ízületei! Egészségileg is jót tett mindkettőnknek, de a kapcsolatunknak is, mert sokat számít, hogy együtt járunk az órákra.

A jóga egészségre gyakorolt hatásáról Júlia nemcsak gyakorló jógázóként, de orvosként is sokat tud mondani:

 

– Az idősebbekkel foglalkozó szakkönyvek mindig megemlítik az úgynevezett fenyegető i betűs betegségeket. Ilyen az intellektuális hanyatlás, az immobilitás, azaz a helyhez – ágyhoz, székhez, lakáshoz – kötöttség. Ismert az instabilitás, amikor a járás bizonytalan, könnyen elesik az ember, az inkontinencia, más néven vizelettartási zavar… Mindezek hatására izolálódik az idős ember, mert nem tud, vagy nem mer közösségbe menni. A következő i betűs az inszomnia, azaz az álmatlanság és az iatrogén ártalmak, amikor sok gyógyszert kell már szednünk, és ezek rossz mellékhatásai, szövődményei is halmozódnak. Főleg, hogy ebben a korban már az ember mája kevésbé méregtelenít, a vese kiválasztó képessége csökken…

– És mindezeken a jóga segít?

 

– Én úgy gondolom, érzem, hogy igen! Szellemileg is frissen tartja az embert, kilazítja a kötött ízületeket, jó állóképességet biztosít, és el tudom képzelni, hogy az inkontinenciára is jótékonyan hat. Álmatlanság ellen is kitűnő, hiszen az az inaktivitás eredménye… Ráadásul, ha az ember jógázik, kevesebb fájdalomcsillapítóra van szüksége. Hallottam olyat is, hogy cukorbetegnek csökkent az inzulinszükséglete, és pajzsmirigyproblémákat is javított… És ha az ember eljár egy ilyen jógatanfolyamra, akkor társaságban van. Az idősebb generációnak ez sokat számít! Úgyhogy a jóga csodálatos dolog, orvosilag is!

– És még nem is említettük a női szervezetben bekövetkező változásokat – teszi hozzá Mária –, amelyek nagyon hátrányosan hatnak a csontokra. Persze ez a férfiakat is érinti. Ha az ember csontja gyenge, óhatatlanul is védi, nem terheli, pedig a csontokat terhelni kell, hogy egészséges maradjon a csontállomány. És a keringés… idősebb korban már ez sem jó. Ha viszont nem jó a keringésem, nem vagyok egészséges. Ahhoz, hogy a keringés jó legyen, mozogni kell.

 

– Akkor mégis, mi tartja vissza az idősebb generációt?

– A tudatlanságon kívül a lustaság. Az emberek feladatok mögé bújnak, nem szeretnek kimozdulni otthonról. Sokkal kényelmesebb azt mondani, hogy most nem érek rá, mert gyereket nevelek, vagy az unokámra kell vigyáznom… Vagy azt mondják, mozgok én eleget itthon, amikor takarítok vagy felmosok. Á, nincs nekem erre szükségem!

 

A lelkesedésük magával ragadó. Látszik, saját tapasztalatból beszélnek, az ő életüket megváltoztatta a jóga. Megtanultak koncentrálni, belülre, önmagukra figyelni, lélegezni. Azóta másképpen járnak, másképpen kommunikálnak, és másképpen látják a világot.

– Én például azt vettem észre magamon, hogy csak pár hónapja járok jógatanfolyamra, de máshogyan állok a buszmegállóban… Mert kihúzom magam – és Júlia mutatja is: egyenesen, szépen áll, mint egy táncos –, megnyújtom a gerincem, kitárom a mellkasom, tartom a fejem. Ilyenkor „átlégzi” az ember a mellkasát, és ugye, ha a fejét nem lógatja, akkor látja maga körül a világot is, a színeket.

 

– Nekem már az első foglalkozás után olyan volt, mintha tíz centire lebegnék a talajtól – emlékszik vissza Sütő Mária, Júlia jógatársa is, aki már öt éve foglalkozik ezzel. – Könnyű volt a hátam, a vállam, a gerincem, hétről hétre egyre jobban éreztem magam a bőrömben. Ha nem mozgunk, az életet engedjük el magunktól, hiszen a mozgás az élet!

Forrás: Ötvenentúl.hu (www.otvenentul.hu), 2009. augusztus 9., Kálmán Alida

Korábbi írások

Interjú - Gluscevic Hajnal

Időpont: bármikor olvasható:)  Oktató: Gluscevic Hajnal

Vizsgán innen, vizsgán túl…

Időpont: olvasásra bármikor :)  Oktató: Répássy Erika

ÜNNEPLÜNK! 9 éves az Amrita Jógaközpont:) FOTÓK!

Időpont: 2017. MÁJUS 1.   Oktató: Az Amrita Jógaközpont apraja-nagyja

KEDVENCEINK: pózokban, sztorikban, jógában.

Erika BLOG

Időpont: bármikor :)  Oktató: Répássy Erika