H-1110 Budapest
Bartók Béla út 34. I./3.

Recepció: +36-1-786-7765
(H-Cs 17–21 óráig)
Répássy Erika:
+36-20-555-4167

Kövess minket a Facebookon!

„A jóga olyan, mint a zene,
a test ritmusa, az elme dallama, a lélek harmóniája
alkotja meg az élet szimfóniáját.”

B.K.S.Iyengar

AKTUALITÁSOK

Nincs recepció

Időpont

2018.07.16-19. és 24-26.

Erősítsd az alapokat - kezdőknek, újrakezdőknek, továbblépőknek

Hétfő esténként

Oktató

Időpont

2018. április 23-július 23.

Guru Purnima 2018 - A Guru ünnepe

Ünnepeljük együtt a Guru ünnepét

Időpont

2018. július 27.

Iyengar jóga műhely Laurie Blakeney (USA) Advanced oktatóval

Korai kedvezmény JÚNIUS 30-ig!

Oktató

LAURIE BLAKENEY (USA)

Időpont

2018. augusztus 25-26.

Haladó szintű intenzív gyakorló év

Időpont

2018. szeptember 2 - 2019. május

Oktatói Mentorprogram 2018.

Jelentkezési határidő: augusztus 20!

Időpont

2018. szeptembertől

Iyengar jóga és a csakrák

Időpont

2018. szeptember 8-9 és 22-23.

Oktatói laboratórium

Időpont

2018. szeptember 15-16.

Őszi IYENGAR jóga tábor a Somogyban 2018!

MEGTELT:) Iratkozz fel a várólistára!

Időpont

2018. szeptember 20-23.

Intermediate Iyengar jóga műhely - Stephanie Quirk (NZ)

Korai ár: augusztus 31-ig!

Oktató

STEPHANIE QUIRK (NZ)

Időpont

2018. október 27-28/29-30.

Amrita Jógaközpont - Iyengar Jóga

2011-07-06, jógalujza | Rovat: Rólunk írták

Akár az is lehetett volna a mottója ennek az órának, hogy „nyisd meg a szíved”, de mivel mottója nem volt, inkább csak egyszerűen átsugárzott a gyakorlatokon, az oktatón, végül az eredménye lett... talán még a Hadik Kávéház kerthelyiségét csurig töltő koraesti környékbeliek is érezték. Mert rajtuk gurultam keresztül a Bartók Béla úti jógastúdió kapujához, és rájuk nyíltak a jógaterem ablakai, és lehet, hogy eleinte, amíg bele nem rázódtam az órába, még legszívesebben én is ott ittam volna a bambimat a langyos nyárban - de aztán már nem.


Megint egy eszközös Iyengar (mint ez vagy ez), az Amrita Jógaközpontba nem is lett volna érdemes másfére órára jönni, mert épp ez a hely "specialitása". Nagyszerűen felszerelt terem, semmi fontoskodás a külsőségek körül: nincsenek extra díszítmények és mantra-freskók a falakon (csak maga Iyengar mosolyog le ránk vicces magasságból, pont a plafon alól), és az oktató sem öltözik vagy viselkedik semmi különös módon. Csak egyszerűen ért hozzá, és átjön, amit közvetít. Nekem azt közvetítette, hogy a pontosság, a koncentrált figyelmem a szinte sejtekig lebontva elmagyarázott testtartásokon: behoz a közepembe, éppen oda, ahol a helyem van.

Eddig nem bátorított senki arra, hogy próbálgassam a helytelen tartást. Ezen az órán többször próbálkoztunk „rosszul” belemenni egy-egy pózba, hogy érezzük a különbséget, és minden magyarázatnál beszédesebb volt az eltérés. Még azt is kipróbáltuk, hogy ha lenézek a lábfejemre, miközben kifordítom 90 fokkal, az igenis elvesz az ászana energiájából, míg ha tudom, hova fogom fordítani, és közben nem hajtom le a fejem, valami más történik (sokkal inkább annak, aminek kell).

Ez módszertani kérdés, de találkoztam ennél meglepőbbel is: az egyik póznál váratlan térdfájdalmam támadt. A fájdalomról érzékeltem, hogy most nincs itt helye, az oktató érzékelte, hogy gondom van, rámnézett, hogy kérdezzek, aztán befejezte a magyarázatot a többiek számára, hozzám odajött, és elhelyezett a megfelelő ponton egy megfelelő fatéglát, és lám, azonnal el tudtam végezni a gyakorlatot, fájdalom (oda nem illő fájdalom:) nélkül. Nagyon meglepett, de itt nem is az számít, hogy kiderült, hátrahajlik a francos térdem..:), hanem hogy milyen flottul és fennakadás nélkül talált megoldást a problémácskára. Sokszáz ászana, sokezer lehetséges testi eltérés – és valszeg mindet meg tudja oldani, egy-két plusz hajtással a takarókon, vagy egy plusz hevederrel, vagy más korrekcióval. Valszeg komoly oktatói gyakorlata van.

Végre lógtam!:) Eddig nem nagyon volt lehetőségem kipróbálni a kicsit kínzókamra-szerű kötélzeteket egy-egy jógateremben, ahol láttam ugyan, de még nem vontuk be a gyakorlásba. Most, bár fájt, ahol beletámaszkodott a csípőhorpaszom, mégis isteni volt lógva nyújtani a derekam, rábízni magam egy kötélre a teljes súlyommal, és szembesülni azzal, hogy a játszóterek kinövésével még nem öregedtem ki a fejjel-lefeléhez való vonzódásból..:)

Egyébként a legtöbb gyakorlat ezen az órán a mellkas nyitásáról szólt (nem esett szó szívcsakráról, azt hiszem talán egyszer sem hangzott el), meg arról, hogy ha csak erre az icipici szegycsont-emelés-trükkre odafigyelek, akkor mennyivel könnyebb általában is jól érezni magam, deprimáló süppedtség helyett… Fontos infó, ráadásul sokkal emészthetőbb is lehet, mint az Univerzumról, meg a különböző színű energiákról szóló vizualizációk – utóbbi sokak számára tényleg csak elszállt füst-eregetés.

Két lány az óra után elmesélte, hogy ők itt nagy újrakezdők: jártak ide régebben, aztán körbenézelődtek, és látták ám, hogy mindenféle van, de semmi nem ilyen „szisztematikus”. És ami talán még ennél is egyedibb, osztotta meg az élményét egy harmadik gyakorló-társ: itt soha nem érzi magát bénának. Tényleg! – ütött be az aha-élmény. Egy csomó más jógaórán láttam, és tényleg valahogy észre is vettem, hogy mások ügyesebbek, vagy hogy az oktató mást (többet, jobbat, kitartóbbat, mélyebbet, magasabbat, stb.) várna tőlem. Itt nem! Feltételezem, hogy ez már a módszertan nem-tanulható, hanem született része. Persze korrekciókat itt is kapunk, amikor kell, miközben semminek egy pillanatra sem kell megfelelni. Felbecsülhetetlen érték.

Óra végén, mint vadiúj résztvevő, kaptam néhány saját tanácsot ahhoz, hogy ha jógázni kezdek, hogyan érdemes kitapasztalnom a gyakorlatokat – kis saját csomag kitartást ajándékba. Ja, és mivel Móni most jött meg Indiából, mindenki egy-egy Om vagy Ganésha matricát is kapott ajándékba, örültem neki, mint egy gyerek!:)

És hogy miért az eredménye volt ennek a jógázásnak, hogy „nyisd meg a szíved”? Mert hazafelé bicikliztemben egy szívemhez nagyon közeli barátommal futottam össze és dumáltam végre egy szuperjót, akivel már hetek, talán hónapok óta nem: így manipulálom én a világot az állapotaimmal, a „véletlenjeimmel”…:)

Összegzésként: szakszerű, pontos, és mégis megengedő, szeretetteljes. Extra kombináció!:)

Környezet: semmi csilivili, „csak egy sima jógastúdió” – tiszta praktikum
Eszközök: itt aztán tényleg fontos szempont h milyenek az eszközök, mert sok kell belőlük:
tökéletesen megfelelnek a célnak, amivel a hely precíz szellemét ismerve sokat mondok.
Oktató: mélyről érkező hitelesség, és kedvesség, viszont semmi csili-vili
Többiek: hatan voltunk, szokásos arány, egyetlen fiú..:), és óra után beszélgetősek!:)
Megközelítés: a Móricz és a Gellért tér között félúton
Szolgáltatás: amilyennek lennie kell
Fíling: amilyennek Iyengaréknál lennie kell, gondolom..:)

 

http://joga.blog.hu/2011/07/06/amrita_jogakozpont_iyengar_joga

Korábbi írások

Interjú - Gluscevic Hajnal

Időpont: bármikor olvasható:)  Oktató: Gluscevic Hajnal

Vizsgán innen, vizsgán túl…

Időpont: olvasásra bármikor :)  Oktató: Répássy Erika

ÜNNEPLÜNK! 9 éves az Amrita Jógaközpont:) FOTÓK!

Időpont: 2017. MÁJUS 1.   Oktató: Az Amrita Jógaközpont apraja-nagyja

KEDVENCEINK: pózokban, sztorikban, jógában.

Erika BLOG

Időpont: bármikor :)  Oktató: Répássy Erika