H-1110 Budapest
Bartók Béla út 34. I./3.

Recepció: +36-1-786-7765
(H-Cs 17–21 óráig)
Répássy Erika:
+36-20-555-4167

Kövess minket a Facebookon!

„A jóga olyan, mint a zene,
a test ritmusa, az elme dallama, a lélek harmóniája
alkotja meg az élet szimfóniáját.”

B.K.S.Iyengar

AKTUALITÁSOK

Oktatói laboratórium

Oktatóknak, képzés alatt állóknak, haladó gyakorlóknak

Időpont

február 23-24, május 18-19, június 1-2.

KEZDŐ IYENGAR JÓGA tanfolyam 'B' modul

Utolsó két hely!

Időpont

2019. február 26-március 26.

KEZDŐ IYENGAR JÓGA tanfolyam 'A' modul

Oktató

Időpont

2019. március 4-április 15.

MESTERKURZUS - mini műhely - Kevin Gardiner vezetésével

Oktató

Időpont

2019. mácius 23, április 11. szombat

David Meloni (I) újra Magyarországon

Oktató

DAVID MELONI (I)

Időpont

2019. április 27-28.

Iyengar jóga: ászana és filozófia

Időpont

Minden kedden 18:15-től!

Edwin Bryant (UK/USA) & Kevin Gardiner (USA/HU) workshop

KORAI jelentkezés: május 31-ig!

Oktató

EDWIN BRYANT, Kevin Gardiner

Időpont

2019. július 12-14.

Középhaladó/haladó IYENGAR jóga tábor Balatonmáriafürdőn 2019.

Jelentkezés előlegfizetéssel JANUÁR 15-ig. Várólista!

Oktató

Időpont

2019. május 10-12.

Őszi Iyengar jóga tábor a Somogyban

Elvileg megtelt, iratkozz fel a várólistára, még bármi lehetséges:)

Oktató

Répássy Erika, Trapp Laci

Időpont

2019. október 17-20.

Oktatóképzés=mentorprogram 2019.

Időpont

2019. januártól/szeptembertől

Interjú - Trapp Laci

2014-11-17, | Rovat: Fordítások, írások

NÉVJEGY

Trapp László

Született: Szekszárd, 1975. január 5.


Mikor találkoztál a jógával először?

Hosszú, kacskaringós út végén találkoztam a jógával először könyv formájában. Kacvinszky József kelet Világossága című könyve teljesen felborította addigi világszeml(életemet) s egyben nyílegyenes mederbe is terelte. A könyv jellemzően a jógafilozófiáról szól, amelyben említést kapnak az ászanák is  s az író javaslatára kerestem egy nekem tetsző könyvet, B.K.S. Iyengar Jóga Új Megvilágításban című könyvét, és ebből a könyvből kezdtem el gyakorolni. A kérdések és a gyakorlásra való éhség Pestre vezérelt, ahol elkezdtem rendszeresen tanároktól tanulni és órákra járni.

Miért a jóga?

Elég sok mindent kipróbáltam már életem során, az élet sok területén barangoltam, de egyre inkább a jóga felé terelt az út. Nem tiltakoztam, szeretem. Szeretem, mert megtanított sok olyan dologra, amire más nem tud. Talán minden ember életében előfordult már, hogy az élete, mint egy megvadult ló csak szalad, szalad. A jóga segít abban, hogy megfogjam a gyeplőt és lenyugtassam a lovakat. Legyen szó emberi kapcsolatokról, munkáról, sportról, családról, bármiről. Ma már el sem tudom képzelni az életemet jóga nélkül.

Mióta tanítasz és mi tart a tanítás mellett?

Szinte az elejétől fogva tartok órákat, mindig is szerettem adni az embereknek. Egy jóga órán nem csak a pózokat tanítom, mindinkább próbálom a nagy egészet nézni és a jóga filozófiájának megfelelően közvetíteni  azt, amit megtanultam vagy saját utamon tapasztaltam meg. Mindemellett sokat tanulok az órákon én is, a gyakorlóktól, amiért hálás vagyok.

Miért az Iyengar metódus?

Sportimádóként rengeteg sportot kipróbáltam és a képességeimhez képest mindegyikből a legjobbat, a legtöbbet akartam kihozni. Maximalista voltam (lehet maradt belőle valami J), s a jó eredményekhez rengeteg gyakorlás és összpontosítás kellett. Valami olyan könyvet kerestem, ami részletes, pontos iránymutatást ad, képekkel illusztrált (ez volt a Jóga Új Megvilágításban című könyv). Tetejébe még ászana képzési tervet is tartalmazott. Vagyis minden passzolt az akkori rendszeremhez, de már az új „megérintettség” vezetése által. Két legyet ütöttem egy csapásra. Megtaláltam a testnek és az elmének valót egyszerre a lélek üdvözülésére.

Miért fontos neked, hogy minél magasabb szintre kerülj ebben az irányzatban?

Sokan „vádolják” ezt a metódust azzal, hogy túlságosan szintközpontú, hogy a tanárok csak azért gyakorolnak, hogy elérjék a következő fokozatot. Azt nem tudom, mások hogyan vannak ezzel, de engem hajt előre az, hogy egyre közelebb és közelebb kerüljek az egész rendszer esszenciájához. A „nehezebb” pózok nem születnek meg csupán a hajlékonyságunkat, az erőnket, az adottságainkat használva. Kell, hogy legyen mögötte megértés, jelenlét, alázat,  elfogadás, kitartás, stb., minden, ami a Jógából fakad.  Vannak olyan workshopok, ahova nem tudsz másként eljutni, csak ha azon a szinten vagy, papíron is. Ez év augusztusáig élő volt a metódus, de sok olyan magas szintű tanár van,akik személyesen Gurujitól tanultak és akiktől élmény tanulni és inspirálnak is.

Mivel töltöd az időd, amikor nem tanítasz?

Kisfiam két éves, rendkívül energikus kis lény, a legtöbb időmet így a családommal töltöm.  Ők azok, akik támogatnak engem és energiát adnak. A pici jelenleg a legnagyobb tanítóm, olyan dolgokat tanulok tőle, amiket mástól és máshol nem tudnék elsajátítani. Természetesen ez a fajta tudás megjelenik mind a gyakorlásomban, mind az óráimon.  Ha van lehetőség, sportolni szeretek, röpizni, kosarazni, de bármi jöhet, ahol mozogni kell.

Mi a jövőterved?

Annyira nem szoktam tervezni előre, szeretek a hídon átmenni, amikor oda érek. De az oda vezető úton mindenképpen a család és a JÓGA kap szerepet, sok gyakorlással, alázatos tanulással.

Korábbi írások

Interjú - Gluscevic Hajnal

Időpont: bármikor olvasható:)  Oktató: Gluscevic Hajnal

Vizsgán innen, vizsgán túl…

Időpont: olvasásra bármikor :)  Oktató: Répássy Erika

ÜNNEPLÜNK! 9 éves az Amrita Jógaközpont:) FOTÓK!

Időpont: 2017. MÁJUS 1.   Oktató: Az Amrita Jógaközpont apraja-nagyja

KEDVENCEINK: pózokban, sztorikban, jógában.

Erika BLOG

Időpont: bármikor :)  Oktató: Répássy Erika