H-1110 Budapest
Bartók Béla út 34. I./3.

Recepció: +36-1-786-7765
(H-Cs 17–21 óráig)
Répássy Erika:
+36-20-555-4167

Kövess minket a Facebookon!

„A jóga olyan, mint a zene,
a test ritmusa, az elme dallama, a lélek harmóniája
alkotja meg az élet szimfóniáját.”

B.K.S.Iyengar

AKTUALITÁSOK

TEMATIKUS Iyengar jóga órák hétfő esténként!

Március 19: PADMASANA (lótuszpóz)biztonságosan

Oktató

Időpont

2018. február 26 - április 16.

A pránájáma varázslatos világa - tanfolyam

Oktató

Időpont

2018. március 22-április 19.

ÚJ! ÚJ! ÚJ! Iyengar jóga (1+2. szint)

új óra lendületes oktatóval csütörtök délutánonként 18:45-től!

Oktató

Időpont

2018. március 8-tól!

ÚJ! ÚJ! ÚJ! Iyengar jóga KÍMÉLŐ (1. szint)

Időpont

2018. március 23-tól!

Középhaladó/haladó Iyengar jóga tábor Balatonmáriafürdőn

Jelentkezés: legkésőbb február 28-ig. Utolsó 1 hely!

Oktató

Időpont

2018. június 1-3.

Őszi IYENGAR jóga tábor Somogyban 2018!

Jelentkezés: február 20-ig!

Időpont

2018. szeptember 20-23.

MESTERKURZUS - mini műhely - Kevin Gardiner vezetésével

Oktató

Időpont

2018. április 29. vasárnap

The Eastern European Iyengar Yoga Convention in Poland with Abhijata Sridhar

Oktató

Abhijata Sridhar

Időpont

2018. május 3-6.

Iyengar Yoga Convention in Vienna with Birjoo Mehta

Oktató

Birjoo Mehta (India)

Időpont

2018. május 19-21.

Interjú - Juhász Judit

2015-02-15, | Rovat: Fordítások, írások

NÉVJEGY

Juhász Judit

Született: Szeged, 1982. augusztus 28.

Mikor és hogyan találkoztál a jógával először?

 

2005-ben a főiskola után kezdtem el irodában dogozni. Akkor még teljesen biztos voltam benne, hogy mindig is multi-környezetben szeretnék és fogok dolgozni. Kb egy évbe telt rájönnöm, hogy valami nagyon mást szeretnék, akkor gondoltam, először csak “kikapcsolódásként”, a jógára. Egy évig gyakoroltam klasszikus hatha jógát, majd – az említett első munkahelyemen – megismerkedtem az első Iyengar tanárommal, Bartsch Gabival. Azt hiszem, ha nem találkozom vele és rajta keresztül ezzel az irányzattal, a jóga megmaradt volna munka utáni kikapcsolódásnak az életemben.  Innen viszont nagyon gyorsan és nagyon intenzíven jött létre a szerelem a metódus és köztem. Hamar megéreztem a saját bőrömön is, amit Kádár Zoli segített később szavakba önteni, hogy a jóga nem kikapcsolódás, hanem bekapcsolódás a saját életedbe!


Miért az Iyengar metódus?

Nem azért írok a csillagjegyemről, mert a többiek is írtak róla J, de azt hiszem, tényleg van összefüggés. A szűz jegyében születtem, eredendően (és néha a végletekig) precíz vagyok és rendszerető. Az Iyengar metódus végtelenül precíz irányzat, ahol megtapasztaltam a rend valódi értelmét, azt, hogy a precizitás állandó keresésének oka van, soha nem fölösleges, legföljebb csak nem értjük még, hogy az adott instrukciónak vagy eszköz összeállításnak mi a jelentősége. Az tart ezen az úton, hogy a mai napig folyamatosan vannak ilyen új megértéseim, és biztos vagyok benne, hogy ezután is lesznek. Hogy a rend ott van, csak fel kell még fedeznem. Hogy a tudás elérhető, de nem adják könnyen, nem elég könyveket olvasni hozzá, utána kell menni, bizonyos értelemben ki kell érdemelni a saját gyakorlásunk által.  

Mióta tanítasz, és miért csinálod?

2009-ben kezdtem el tanítani, akkor még munka mellet, majd következett egy hosszabb kihagyás, amíg külföldön éltem. 3 éve tanítok folyamatosan, gyakorlatilag napi szinten. A gyakorlás és a tanítás két teljesen eltérő módja a megértésnek. Ha „csak” a gyakorlásom lett volna az elmúlt 3 évben, biztos vagyok benne, hogy más lenne a megértésem. Ez az egyik oka annak, hogy tanítok, az, hogy állandóan tanulok belőle. A másik az, hogy szükségem van arra a szociális közegre, ami az órákon létrejön. Soha a legkellemesebb munkakörnyezetben sem éreztem magam annyira jól és otthon, mint az órákon. Nagyon fontosnak tartom a jóga közösségépítő erejét és igyekszem ezt a gyakorlóimban is erősíteni.

Miért tanítasz az Amritában?

Szűk 1 éve tanítok az Amritában, ez a lehetőség sokat jelent nekem szakmailag. Egy olyan tanári közösség tagjává válni, amelynek a saját tanáraim is részesei, megtisztelő és végtelenül motiváló feladat. A metódusból fakadóan fontosnak tartom azt is, hogy egy stúdió valóban jól felszerelt legyen, hiszen a megfelelő eszközök nélkül a Iyengar jóga fantasztikus sokszínűsége kiaknázatlan maradna.

 

Hogyan és mennyit gyakorolsz általában?

Nagyon fontos nekem, hogy megtaláljam az egyensúlyt a saját gyakorlásom és a tanítás között, mert a kettő csak együtt tud jól működni. 2014 augusztusában az indiai Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute-ban gyakorolhattam egy hónapot. Nekem ez a hónap volt az etalon a gyakorlást tekintve. A napok az evés/alvás/gyakorlás/pihenés jegyében teltek, ebből a gyakorlás rész kb 5 órát jelentett napi átlagban. Miután hazajöttem, sokáig küzdöttem, hogy ezt a gyakorlási mennyiséget, és főleg a minőséget fenntartsam. Persze rá kellett jönnöm, hogy ez a „normál” életben nem ilyen egyszerű. Itthon is napi szinten gyakorolok, ha tehetem, inkább reggel vagy délelőtt, a mennyiség nagyban függ az adott napomtól. Igyekszem a minőségre koncentrálni, ha gyakorolok, nincs bekapcsolva a laptop, le van némítva a telefonom, hiszen a gyakorlás bekapcsolódás, ahhoz pedig jelen kell lenni.

Mi a kedvenc pózod?

Nincs kedvenc pózom, illetve időszakosan vannak kedvenc pózaim. Egyszer hallottam valakitől, hogy ha „ellenérzésed” van egy pózzal kapcsolatban (értsd. nem szeretem, nem megy nekem, félek tőle, stb), akkor addig kell gyakorolni, amíg megszereted. Ez a taktika nekem nagyon jól működik, rendszeresen kiszúrok egy-egy „mumus” pózt és addig gyakorolom –lehetőleg minden nap valamennyit - amíg megszeretem. Még egy sem volt, ami így ne költözött volna be a szívembe, próbáljátok ki J!

Mivel töltöd az időd, amikor nem gyakorolsz vagy tanítasz?

Mivel a gyakorlás és a tanítás is igénybe vesz fizikailag és mentálisan is, igyekszem eleget pihenni. Nyilván összefügg a jógával, hogy az elmúlt években egyre nagyobb részt kap az életemben az egészségtudatosság mindenféle formája. Régóta vegetáriánus vagyok, de ezen belül is nagyon szeretek a különböző irányzatokkal kísérletezni, sokat főzök, mert szeretem tudni, hogy mit eszek meg. Mostanában kezdett el foglalkoztatni, hogy nem csak az számít, mit adok a testemnek étel formájában, hanem az is, hogy kívülről mivel ápolom, ezért elkezdtem itthon natúr kencéket készíteni természetes alapanyagokból, és nagyon élvezem.

Vágysz valamire?

Nem álltatom azzal magam, hogy nem vágyom dolgokra. Természetesen anyagi jellegű „vágyaim” is vannak, de szeretném ezeket nem vágyaknak, inkább csak szükségleteknek tekinteni. Már nem emlékszem a pontos szavakra, de nemrég olvastam valahol, hogy nem az a baj, ha még vágyunk dolgokra, hanem hogy nem vagyunk tisztában a saját vágyainkkal, vagy nincs elég pontos tudásunk róluk. Tudod-e, hogy mit akarsz? Munkát, pénzt, gyereket, dicsőséget? Melyiket? És mennyit? Sokat gondolkodom ezeken mostanában…

Mi a jövőterved?

A fentiek alapján még alakulóban J. Azt viszont tudom, hogy soha nem szeretném abbahagyni a jóga tanulását. Nagyon az út elején érzem még magamat, hiszen csak tavaly októberben szereztem meg az Introductory II tanári képesítést. Szeretnék további szintekre lépni, és nem csak a papír miatt, bár azt is fontosnak tartom. Amikor látom, hogyan fejlődnek a gyakorlóim, tudom, hogy nekem is fejlődnöm kell, nincs más út, és ebben a metódusban a fejlődés fokmérőjeként szolgálnak a tanári szintek. Ez egy lehetőség, hogy egyre inkább összeálljon a kép és rend legyen, ahol még rendetlenség van.

Korábbi írások

Vizsgán innen, vizsgán túl…

Időpont: olvasásra bármikor :)  Oktató: Répássy Erika

ÜNNEPLÜNK! 9 éves az Amrita Jógaközpont:) FOTÓK!

Időpont: 2017. MÁJUS 1.   Oktató: Az Amrita Jógaközpont apraja-nagyja

KEDVENCEINK: pózokban, sztorikban, jógában.

Erika BLOG

Időpont: bármikor :)  Oktató: Répássy Erika